
QR code of document
>
Р 21
Рамазанова , А. А.
Eichhornia Crassipes су өсімдігінің жапырақ және тамырындағы биологиялық белсенді заттар [Текст] / А. А. Рамазанова , Г. И. Ерназарова , С. К. Турашева > // Вестник Казахского национального университета имени Аль-Фараби=Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университетi. - Алматы, 2018. - №4. - Б. 45-55. - (Серия биологическая)
Рубрики: Биофизика, биохимия, физиология и иммунология растений
Кл.слова (ненормированные):
Eichhornia crassipes -- биологиялық белсенді заттар -- илік заттар -- полисахаридтер -- өсімдіктер -- биологиялық белсенді заттар -- жоғары су өсімдіктері -- су айдындары -- көлдер -- жер үсті вегетативтік -- флаваноидтар -- фенол қышқылдары -- кумариндер -- алкалоидтар мөлшері -- белоктар -- антрахинондар -- биология -- хлороформ
Аннотация: Қазіргі таңда биотехнологиялық өнім көздері болып табылатын кең ауқымды биологиялық белсенді заттар құрамы кездесетін өсімдіктерді зерттеу өзекті мәселе болып табылады. Бұл зерттеу жұмысының негізгі мақсаты Алматы облысының көлшіктерінде кең таралған Eichhornia crassipes су өсімдігін модельді тәжірибе жағдайында өсіріп, құрамындағы биологиялық белсенді заттарды жинақтау деңгейін анықтау болды. Осы тұрғыдан алғанда Eichhornia crassipes жоғары сатыдағы су өсімдігін перспективалы объект ретінде қарастыруға болады, себебі өсімдіктердің әртүрлі биологиялық белсенді заттары толық зерттелмеген нысана. Зерттеудің практикалық маңызы көлшіктер мен суқоймаларындағы өсімдіктердің биологиялық белсенді заттарын анықтап медициналық құндылығын айқындау. Сондықтан, Eichhornia crassipes өсімдігінің жер үсті (жапырағы мен сабағы) және жер асты бөлігінен (тамырынан) биологиялық белсенді заттардың сандық және сапалық құрамы анықталды. Тәжірибе нәтижесі бойынша сапалық көрсеткіштерден биологиялық белсенді заттар құрамы бойынша ең көп мөлшерде илік заттар, фенол қышқылдары, флаваноидтар, полисахаридтер айқындалды. Ал сандық көрсеткіштер бойынша, өсімдіктің жер үсті бөлігінде илік заттар мөлшері – 6,73%, полисахаридтер – 5,91%, флаваноидтар – 3,39 %, фенол қышқылдары – 1,06%, кумариндер – 0,82 %. Тамыр құрамында да ең көп кездесетін биологиялық белсенді заттарға илік заттар – 7,48%, полисахаридтер – 2,64%, антрахинондар – 2,59 %, белоктар – 0,73%, алкалоидтар мөлшері – 0,13% екені анықталды. Алынған нәтижелер биотехнологиялық мамандықтар зертханасында ғылыми-зерттеу эксперименттерін жүргізу кезінде зертханалық жұмыстарды орындауда және өсімдіктердің биологиялық белсенді заттарының құрамын анықтау үшін зертханалық жұмыстар ретінде пайдаланылады
Держатели документа:
БҚМУ
Доп.точки доступа:
Ерназарова , Г.И.
Турашева , С.К.