Электронный каталог


 

База данных: Статьи ППС

Страница 1, Результатов: 2

Отмеченные записи: 0

36.95
Р 89

Рустенов, А. Р.
    Қазақтың бактериан тұқымды түйе інгендерінің сүттерінің биологиялық қасиеттері мен өнімділік деңгейлерін зерттеу [Текст] / А.Р. Рустенов, Н. Ж. Елеугалиева, А. М. Ізімбетова // БҚУ хабаршысы. - Орал, 2021. - №2. - Б. 280-287

ББК 36.95

Рубрики: Производство молока и молочных продуктов

Кл.слова (ненормированные):
түйе -- інген -- морфологиялык құрылысы -- үрпі -- желін -- сүт -- сауын мерзімі -- майлылық -- қанттылық -- құрғақ заттары -- минеральдық заттар -- сүт бездері -- лактация
Аннотация: Зерттеуге алынған інгендерінің биіктігі 174-179 см, тұрқының ұзындығы 147-157 см, кеуде орамы 226-238 см, жіліншігінің орамы 19,5-21 см аралықтарында болды. Інгендердің сүт бездері көлемдері және морфологиялык құрылысы 26 бас інгендер келесі түрлерге бөлінді: тостағанша 5 бас (18,51%), жікті 6 бас (22,22%), домалақ 14 бас (51,85%), және жалпақ 2 бас (7,41%). Інгендердің бірінші лактациясындағы желіндерінің сауылуға дейінгі орамдық өлшемі 54,3 см құраса, үшіншіден және одан жоғарғыларда 57,3 см, тереңдігі 11,5 см, ұзындығы 16,1 болды. Тәжірибедегі інгендердің үрпілерінің жуандығына қарай інгендер мынандай үш топқа бөлінді: жуан үрпілі түп жағының орамы 15-16 см, жуандығы орташа үрпілі 9-10 см және 7-8 см жіңішке үрпілілер.Інгендердің 1-ші лактациясындағы сауын мерзімі 178,6 күнге созылды, 3-ші және одан жоғарғыларда 192,8 күн болды. Інгендерден орташа 6-айлық сүттіліктері 507,3 және 583,3 л,сүттің биохимиялық құрамы: майлылығы - 6,15%, қанттылығы - 5,10% (5,09-5,11%), күлдің көлемі - 0,70 (0,69-0,71%), құрғақ заттары - 14,91 (14,91-14,92%), минеральдық заттардың көлемі -0,87%.
Держатели документа:
ЗКУ
Доп.точки доступа:
Елеугалиева, Н.Ж.
Ізімбетова, А.М.

Рустенов, А.Р. Қазақтың бактериан тұқымды түйе інгендерінің сүттерінің биологиялық қасиеттері мен өнімділік деңгейлерін зерттеу [Текст] / А.Р. Рустенов, Н. Ж. Елеугалиева, А. М. Ізімбетова // БҚУ хабаршысы. - Орал, 2021. - №2.- Б.280-287

1.

Рустенов, А.Р. Қазақтың бактериан тұқымды түйе інгендерінің сүттерінің биологиялық қасиеттері мен өнімділік деңгейлерін зерттеу [Текст] / А.Р. Рустенов, Н. Ж. Елеугалиева, А. М. Ізімбетова // БҚУ хабаршысы. - Орал, 2021. - №2.- Б.280-287


36.95
Р 89

Рустенов, А. Р.
    Қазақтың бактериан тұқымды түйе інгендерінің сүттерінің биологиялық қасиеттері мен өнімділік деңгейлерін зерттеу [Текст] / А.Р. Рустенов, Н. Ж. Елеугалиева, А. М. Ізімбетова // БҚУ хабаршысы. - Орал, 2021. - №2. - Б. 280-287

ББК 36.95

Рубрики: Производство молока и молочных продуктов

Кл.слова (ненормированные):
түйе -- інген -- морфологиялык құрылысы -- үрпі -- желін -- сүт -- сауын мерзімі -- майлылық -- қанттылық -- құрғақ заттары -- минеральдық заттар -- сүт бездері -- лактация
Аннотация: Зерттеуге алынған інгендерінің биіктігі 174-179 см, тұрқының ұзындығы 147-157 см, кеуде орамы 226-238 см, жіліншігінің орамы 19,5-21 см аралықтарында болды. Інгендердің сүт бездері көлемдері және морфологиялык құрылысы 26 бас інгендер келесі түрлерге бөлінді: тостағанша 5 бас (18,51%), жікті 6 бас (22,22%), домалақ 14 бас (51,85%), және жалпақ 2 бас (7,41%). Інгендердің бірінші лактациясындағы желіндерінің сауылуға дейінгі орамдық өлшемі 54,3 см құраса, үшіншіден және одан жоғарғыларда 57,3 см, тереңдігі 11,5 см, ұзындығы 16,1 болды. Тәжірибедегі інгендердің үрпілерінің жуандығына қарай інгендер мынандай үш топқа бөлінді: жуан үрпілі түп жағының орамы 15-16 см, жуандығы орташа үрпілі 9-10 см және 7-8 см жіңішке үрпілілер.Інгендердің 1-ші лактациясындағы сауын мерзімі 178,6 күнге созылды, 3-ші және одан жоғарғыларда 192,8 күн болды. Інгендерден орташа 6-айлық сүттіліктері 507,3 және 583,3 л,сүттің биохимиялық құрамы: майлылығы - 6,15%, қанттылығы - 5,10% (5,09-5,11%), күлдің көлемі - 0,70 (0,69-0,71%), құрғақ заттары - 14,91 (14,91-14,92%), минеральдық заттардың көлемі -0,87%.
Держатели документа:
ЗКУ
Доп.точки доступа:
Елеугалиева, Н.Ж.
Ізімбетова, А.М.

36.95
К 12

Қабдрахимов, Ә. А.
    Ешкі сүті белогының гидролизаттарын бөліп алу және олардың антимикробтық белсенділігін зерттеу [Текст] / Ә. А. Қабдрахимов, Д. Т. Алшекенова // М.Өтемісов атындағы Батыс Қазақстан университетінің 90 жылдығына арналған «Ғылым және білім берудегі дәстүрлер мен инновациялар: тарих, қазіргі жағдай, перспективалар» атты халықаралық ғылыми-тәжірибелік конференцияның материалдары (Орал, 5 қазан 2022 ж.). - Орал, 2022. - Б.2. - Б. 108-112.

ББК 36.95

Рубрики: Производство молока и молочных продуктов

Кл.слова (ненормированные):
Сүт -- гидролизаттар -- антимикробтық белсенділігін зерттеу -- Үй жануарлар -- кальций -- белоктар -- биоактивті компоненттер -- ақуыз -- май -- көмірсу -- сиыр сүті
Аннотация: Сүт ақуыздың, майдың және денсаулыққа қажетті негізгі минералдардың табиғи көзі болғандықтан жер бетіндегі негізгі тағам ретінде қарастырылады. Сүт және сүт өнімдері, әсіресе, сәбилер, мектеп жасындағы балалар, қарт адамдар және т.б. халықтың осал топтары үшін күнделікті рационның негізгі құрамдас бөлігі болып табылады. Үй жануарларының ішінде ешкінің сүті жақсы сіңімділігімен ерекшеленеді. Ешкі сүті және оны өңдеу өнімдері халықтың барлық санаттары үшін диеталық және медициналық тамақтану үшін, соның ішінде сиыр сүтіне аллергиясы бар балаларды тамақтандыру үшін пайдаланылуы мүмкін. Ешкі сүтінен өндірілетін өнімдердің ассортименті қазіргі уақытта маңызды, себебі ешкі сүті шикізат ретінде игеріліп, зерттеліп келеді. Дегенмен, ешкі сүтін өндіру мен өңдеудің келешегі өте кең, бұл тұтынушылық сұраныстың артуына байланысты. Зерттеу жұмысында ешкі сүтінің белоктарын бөліп алу және олардың гидролизаттарының антимикробтық әсерін зерттеу. Осы деректерді пайдалана отырып ешкі сүтінің белогы гидролизаттар адамның денсаулығына пайдалы жақтарын зерттеп қазіргі заманның өзекті мәселелерінің бірі.
Держатели документа:
ЗКУ
Доп.точки доступа:
Алшекенова, Д.Т.

Қабдрахимов, Ә.А. Ешкі сүті белогының гидролизаттарын бөліп алу және олардың антимикробтық белсенділігін зерттеу [Текст] / Ә. А. Қабдрахимов, Д. Т. Алшекенова // М.Өтемісов атындағы Батыс Қазақстан университетінің 90 жылдығына арналған «Ғылым және білім берудегі дәстүрлер мен инновациялар: тарих, қазіргі жағдай, перспективалар» атты халықаралық ғылыми-тәжірибелік конференцияның материалдары (Орал, 5 қазан 2022 ж.). - Орал, 2022. - Б.2.- Б.108-112.

2.

Қабдрахимов, Ә.А. Ешкі сүті белогының гидролизаттарын бөліп алу және олардың антимикробтық белсенділігін зерттеу [Текст] / Ә. А. Қабдрахимов, Д. Т. Алшекенова // М.Өтемісов атындағы Батыс Қазақстан университетінің 90 жылдығына арналған «Ғылым және білім берудегі дәстүрлер мен инновациялар: тарих, қазіргі жағдай, перспективалар» атты халықаралық ғылыми-тәжірибелік конференцияның материалдары (Орал, 5 қазан 2022 ж.). - Орал, 2022. - Б.2.- Б.108-112.


36.95
К 12

Қабдрахимов, Ә. А.
    Ешкі сүті белогының гидролизаттарын бөліп алу және олардың антимикробтық белсенділігін зерттеу [Текст] / Ә. А. Қабдрахимов, Д. Т. Алшекенова // М.Өтемісов атындағы Батыс Қазақстан университетінің 90 жылдығына арналған «Ғылым және білім берудегі дәстүрлер мен инновациялар: тарих, қазіргі жағдай, перспективалар» атты халықаралық ғылыми-тәжірибелік конференцияның материалдары (Орал, 5 қазан 2022 ж.). - Орал, 2022. - Б.2. - Б. 108-112.

ББК 36.95

Рубрики: Производство молока и молочных продуктов

Кл.слова (ненормированные):
Сүт -- гидролизаттар -- антимикробтық белсенділігін зерттеу -- Үй жануарлар -- кальций -- белоктар -- биоактивті компоненттер -- ақуыз -- май -- көмірсу -- сиыр сүті
Аннотация: Сүт ақуыздың, майдың және денсаулыққа қажетті негізгі минералдардың табиғи көзі болғандықтан жер бетіндегі негізгі тағам ретінде қарастырылады. Сүт және сүт өнімдері, әсіресе, сәбилер, мектеп жасындағы балалар, қарт адамдар және т.б. халықтың осал топтары үшін күнделікті рационның негізгі құрамдас бөлігі болып табылады. Үй жануарларының ішінде ешкінің сүті жақсы сіңімділігімен ерекшеленеді. Ешкі сүті және оны өңдеу өнімдері халықтың барлық санаттары үшін диеталық және медициналық тамақтану үшін, соның ішінде сиыр сүтіне аллергиясы бар балаларды тамақтандыру үшін пайдаланылуы мүмкін. Ешкі сүтінен өндірілетін өнімдердің ассортименті қазіргі уақытта маңызды, себебі ешкі сүті шикізат ретінде игеріліп, зерттеліп келеді. Дегенмен, ешкі сүтін өндіру мен өңдеудің келешегі өте кең, бұл тұтынушылық сұраныстың артуына байланысты. Зерттеу жұмысында ешкі сүтінің белоктарын бөліп алу және олардың гидролизаттарының антимикробтық әсерін зерттеу. Осы деректерді пайдалана отырып ешкі сүтінің белогы гидролизаттар адамның денсаулығына пайдалы жақтарын зерттеп қазіргі заманның өзекті мәселелерінің бірі.
Держатели документа:
ЗКУ
Доп.точки доступа:
Алшекенова, Д.Т.

Страница 1, Результатов: 2

 

Все поступления за 
Или выберите интересующий месяц