Сары тат ауруына (puccinia striiformis f.sp.tritici) коммерциялық күздік жұмсақ бидай сорттарының төзімділігін анықтау/Тилеубаева, Ж.С.

 

QR-код документа

Оценок: 0

28
Т 40

Тилеубаева, Ж. С.
    Сары тат ауруына (puccinia striiformis f.sp.tritici) коммерциялық күздік жұмсақ бидай сорттарының төзімділігін анықтау [Текст] / Ж. С. Тилеубаева, Э. М. Иманова, Л. Е. Ануарова // Әл Фараби атындағы Қазақ Ұлттық университетінің хабаршысы=Вестник Казахского Национального университета им. Аль- Фараби. - 2015. - №2/2(44).- (экология сериясы). - Б. 761-765
ББК 28

Рубрики: Биология

Кл.слова (ненормированные):
сары тат -- бидай сорттары
Аннотация: Қазақстанның оңтүстік және оңтүстік-шығысында сары тат (Puccinia striiformis West. f.sp.tritici) күздік бидай өсірілетін егістік аймақтарында өте кеңінен таралған. Бидай сорттарының сары татпен зақымдануы егін түсімінің кемуіне және дән сапасының төмендеуіне әкеледі. Ауру салдарынан өсімдік бойы,сабағының жуандығы, масақ ұзындығы қысқарады және масақтағы масақша саны,дән саны,дән салмағы кемиді. Бидай сорттарының сары татпен зақымдануы егін түсімінің кеуіне және дән сапасының төмендеуіне әкеледі. Сары тат ауруымен күресудің ең тиімді жолы төзімді бидай сорттарын өндіріске ендіру болып саналады. Алайда, сорттарды өндірісте ұзақ уақыт пайдалану,оларға сәйкес вирулентті жаңа патотиптердің пайда болуына, төзімді гендердің тиімділігінің төмендеуіне әкеледі, аурудың кең таралуына мқмкіндік береді. Мақалада күздік жұмсақ бидай сорттарының сары татқа төзімділігі зерттелінген.
Держатели документа:
М.Өтемісов атындағы БҚМУ
Доп.точки доступа:
Иманова, Э.М.
Ануарова, Л.Е.

Похожие издания по классификации