База данных: Статьи
Страница 8, Результатов: 93
Отмеченные записи: 0
71.

Подробнее
Жумадилова, Н.
Кужаттардагы микробиологиялык закымданулар/Н.Жумадилова / Н. Жумадилова // Китапхана. - 2010. - (¦2-3.- Б.83)
Рубрики: Китапхана иси--КР
Кл.слова (ненормированные):
Кужаттарды сактау -- Китап коймасы -- Китапхана
Жумадилова, Н.
Кужаттардагы микробиологиялык закымданулар/Н.Жумадилова / Н. Жумадилова // Китапхана. - 2010. - (¦2-3.- Б.83)
Рубрики: Китапхана иси--КР
Кл.слова (ненормированные):
Кужаттарды сактау -- Китап коймасы -- Китапхана
72.

Подробнее
28
С 41
Ситпаева, Г.
Биология саласын жаңа белеске бастаған. [Текст] / Г. Ситпаева // Егемен Қазақстан. - 2021. - №96.-25 мамыр. - Б. 20
ББК 28
Рубрики: Биология
Кл.слова (ненормированные):
ғалым -- биология -- ғылым -- Аманкелді Саданов -- микробиология және вирусология -- ғылыми зерттеу -- ауыл шаруашылығы -- мал шаруашылығы -- биопрепарат
Аннотация: Биология ғылымдарының докторы, профессор, академик Аманкелді Саданов туралы.
Держатели документа:
БҚУ
С 41
Ситпаева, Г.
Биология саласын жаңа белеске бастаған. [Текст] / Г. Ситпаева // Егемен Қазақстан. - 2021. - №96.-25 мамыр. - Б. 20
Рубрики: Биология
Кл.слова (ненормированные):
ғалым -- биология -- ғылым -- Аманкелді Саданов -- микробиология және вирусология -- ғылыми зерттеу -- ауыл шаруашылығы -- мал шаруашылығы -- биопрепарат
Аннотация: Биология ғылымдарының докторы, профессор, академик Аманкелді Саданов туралы.
Держатели документа:
БҚУ
73.

Подробнее
36
Ә 10
Әметхан, Д. Ә.
Бүтін астық қоспасынан нан алу және сапасын зерттеу [Текст] / Д. Ә. Әметхан, М. П. Байысбаева // Ізденіс. - 2020. - №3. - Б. 99-103
ББК 36
Рубрики: Тамақ өнімдері
Кл.слова (ненормированные):
нан -- қарақұмық -- сұлы -- бидай ұны -- бидай наны
Аннотация: Бұл мақалада жоғарғы сорт бидай ұнының массасына 1 нұсқа - 5:5; 2 нұсқа - 7,5:7,5;3 нұсқа - 10:10 мөлшерде дәнді қарақұмық және сұлы ұны қосылып, олардың сапалық көрсеткіштері қамырдың реологиялық қасиеттерін Альвеограф аспабында тексерілген зерттеу нәтижелері келтірілген. Дайын нан үлгілеріне микробиологиялық зерттеулер жүргізіледі.
Держатели документа:
БҚУ
Доп.точки доступа:
Байысбаева, М. П.
Ә 10
Әметхан, Д. Ә.
Бүтін астық қоспасынан нан алу және сапасын зерттеу [Текст] / Д. Ә. Әметхан, М. П. Байысбаева // Ізденіс. - 2020. - №3. - Б. 99-103
Рубрики: Тамақ өнімдері
Кл.слова (ненормированные):
нан -- қарақұмық -- сұлы -- бидай ұны -- бидай наны
Аннотация: Бұл мақалада жоғарғы сорт бидай ұнының массасына 1 нұсқа - 5:5; 2 нұсқа - 7,5:7,5;3 нұсқа - 10:10 мөлшерде дәнді қарақұмық және сұлы ұны қосылып, олардың сапалық көрсеткіштері қамырдың реологиялық қасиеттерін Альвеограф аспабында тексерілген зерттеу нәтижелері келтірілген. Дайын нан үлгілеріне микробиологиялық зерттеулер жүргізіледі.
Держатели документа:
БҚУ
Доп.точки доступа:
Байысбаева, М. П.
74.

Подробнее
36
К 16
Какимова, Г. С.
Бие сүтіне негізделген ашыған сүт өнімдерінің технологиясын жасау [Текст] / Г. С. Какимова, Т. Ч. Тултабаева // Ізденіс. - 2020. - №3. - Б. 103-108
ББК 36
Рубрики: Тамақ өнімдері
Кл.слова (ненормированные):
бие сүті -- сиыр сүті -- йогурт -- физика - химиялық көрсеткіштер -- микробиологиялық көрсеткіштер -- ашытқы
Аннотация: Бұл мақалада бие сүтінен жасалған сүт өнімін өндіру бойынша ғылыми зерттеулердің нәтижелері көрсетілген. Йогурт жасау технологиясымен танысып, алынған йогурт өнімін органолептикалық, физика - химиялық құрамын және микробиологиялық қасиеттерін зерттелді.
Держатели документа:
БҚУ
Доп.точки доступа:
Тултабаева, Т. Ч.
К 16
Какимова, Г. С.
Бие сүтіне негізделген ашыған сүт өнімдерінің технологиясын жасау [Текст] / Г. С. Какимова, Т. Ч. Тултабаева // Ізденіс. - 2020. - №3. - Б. 103-108
Рубрики: Тамақ өнімдері
Кл.слова (ненормированные):
бие сүті -- сиыр сүті -- йогурт -- физика - химиялық көрсеткіштер -- микробиологиялық көрсеткіштер -- ашытқы
Аннотация: Бұл мақалада бие сүтінен жасалған сүт өнімін өндіру бойынша ғылыми зерттеулердің нәтижелері көрсетілген. Йогурт жасау технологиясымен танысып, алынған йогурт өнімін органолептикалық, физика - химиялық құрамын және микробиологиялық қасиеттерін зерттелді.
Держатели документа:
БҚУ
Доп.точки доступа:
Тултабаева, Т. Ч.
75.

Подробнее
36
О-57
Өмір, Н.
"Рахат" және "Баян сұлу" сауда белгісіндегі "Қазақстан" атауындағы шоколадтарының органолептикалық және микробиологиялық қауіпсіздігін анықтау [Текст] / Н. Өмір, А. Т. Қожабергенов, Ш. Ы. Кененбай // Ізденіс. - 2020. - №3. - Б. 141-146
ББК 36
Рубрики: Тамақ өнімдері
Кл.слова (ненормированные):
шоколад -- қышқылдылық -- какао ұнтағы -- физико - химиялық көрсеткіштер -- биофлавоноидтер -- холестерин -- факультативті -- анаэробті
Аннотация: Аталмыш мақалада Алматы қаласындағы үлкен сұранысқа ие және шет мемлекеттерге экспортталатын өнімдердің бірі болып табылатын "Қазақстан" шоколадының микробиологиялық және органолептикалық сапа көрсеткіштері қарастырылған. Жалпы екі компания шоколадттары салыстырылып алынған.
Держатели документа:
БҚУ
Доп.точки доступа:
Қожабергенов, А. Т.
Кененбай, Ш. Ы.
О-57
Өмір, Н.
"Рахат" және "Баян сұлу" сауда белгісіндегі "Қазақстан" атауындағы шоколадтарының органолептикалық және микробиологиялық қауіпсіздігін анықтау [Текст] / Н. Өмір, А. Т. Қожабергенов, Ш. Ы. Кененбай // Ізденіс. - 2020. - №3. - Б. 141-146
Рубрики: Тамақ өнімдері
Кл.слова (ненормированные):
шоколад -- қышқылдылық -- какао ұнтағы -- физико - химиялық көрсеткіштер -- биофлавоноидтер -- холестерин -- факультативті -- анаэробті
Аннотация: Аталмыш мақалада Алматы қаласындағы үлкен сұранысқа ие және шет мемлекеттерге экспортталатын өнімдердің бірі болып табылатын "Қазақстан" шоколадының микробиологиялық және органолептикалық сапа көрсеткіштері қарастырылған. Жалпы екі компания шоколадттары салыстырылып алынған.
Держатели документа:
БҚУ
Доп.точки доступа:
Қожабергенов, А. Т.
Кененбай, Ш. Ы.
76.

Подробнее
36
Ж 27
Жанабіл, М. А.
Нан сапасының микробиологиялық көрсеткіштерін анықтау [Текст] / М. А. Жанабіл // Ізденіс. - 2020. - №3. - Б. 172-177
ББК 36
Рубрики: Тамақ өнімдері
Кл.слова (ненормированные):
нан -- шикізат -- бидай ұны -- шұбар алтікен ұны -- микробиологиялық көрсеткіші -- қауіпсіздігі -- сапасы
Аннотация: Дәстүрлі емес өсімдік шикізатын нан өндірісінде пайдалану нан өнімдерінің сапасын, тағамдық құндылығын арттыруға және азық - түлік өнімдерінің түрлерін кеңейтуге ғана емес, сонымен қатар жергілікті ресурстарды тиімді айдалануға мүмкіндік береді. Мақалада шұбар алатікен қосылған дәстүрлі емес шикізаттан І - ші сұрыпты бидай нанын пісіру жөніндегі деректер келтірілген және піскен нанның сақтау кезіндегі жалпы микробиологиялық көрсеткіштері зерттелінді. Зерттеу нәтижелері бойынша бірінші сұрыпты бидай ұны массасына 4-8% мөлшерінде шұбар алатікен ұны қосылған нан СанЕменН 2.3.2.1078-01 талаптарына сәйкес келді.
Держатели документа:
БҚУ
Ж 27
Жанабіл, М. А.
Нан сапасының микробиологиялық көрсеткіштерін анықтау [Текст] / М. А. Жанабіл // Ізденіс. - 2020. - №3. - Б. 172-177
Рубрики: Тамақ өнімдері
Кл.слова (ненормированные):
нан -- шикізат -- бидай ұны -- шұбар алтікен ұны -- микробиологиялық көрсеткіші -- қауіпсіздігі -- сапасы
Аннотация: Дәстүрлі емес өсімдік шикізатын нан өндірісінде пайдалану нан өнімдерінің сапасын, тағамдық құндылығын арттыруға және азық - түлік өнімдерінің түрлерін кеңейтуге ғана емес, сонымен қатар жергілікті ресурстарды тиімді айдалануға мүмкіндік береді. Мақалада шұбар алатікен қосылған дәстүрлі емес шикізаттан І - ші сұрыпты бидай нанын пісіру жөніндегі деректер келтірілген және піскен нанның сақтау кезіндегі жалпы микробиологиялық көрсеткіштері зерттелінді. Зерттеу нәтижелері бойынша бірінші сұрыпты бидай ұны массасына 4-8% мөлшерінде шұбар алатікен ұны қосылған нан СанЕменН 2.3.2.1078-01 талаптарына сәйкес келді.
Держатели документа:
БҚУ
77.

Подробнее
28.4
С 28
Сейдалина, А. Б.
Птичий ортовулавирус APMV-13/Белолобый гусь/Северный Казахстан/5751/2013,используемый для приготовления дианостических препаратов [Текст] / А. Б. Сейдалина, А. И. Кыдырманов [и др.] // Новости науки Казахстана. - 2020. - №4. - С. 52-60
ББК 28.4
Рубрики: Микробиология
Кл.слова (ненормированные):
Штамм -- Парамиксовирус -- Серотив -- Популяция -- Дикие птицы -- ПЦР
Аннотация: В октябре 2013 г. из клоакального смыва белолобого гуся обитающего в системе озер Северо-Казахстанской области был выделен инфекционный агент с гемагглютинирующим титром 1:512 и инфекционностью 7,6 lg ЭИД/0,2 мл
Держатели документа:
ЗКУ
Доп.точки доступа:
Кыдырманов, А.И.
Карамендин, К.О.
Касымбеков, Е.Т.
Хан, Е.Я.
Даулбаева, К.Д.
Сулейменова, С.А.
Есентуреева, М.О.
Саятов, М.Х.
С 28
Сейдалина, А. Б.
Птичий ортовулавирус APMV-13/Белолобый гусь/Северный Казахстан/5751/2013,используемый для приготовления дианостических препаратов [Текст] / А. Б. Сейдалина, А. И. Кыдырманов [и др.] // Новости науки Казахстана. - 2020. - №4. - С. 52-60
Рубрики: Микробиология
Кл.слова (ненормированные):
Штамм -- Парамиксовирус -- Серотив -- Популяция -- Дикие птицы -- ПЦР
Аннотация: В октябре 2013 г. из клоакального смыва белолобого гуся обитающего в системе озер Северо-Казахстанской области был выделен инфекционный агент с гемагглютинирующим титром 1:512 и инфекционностью 7,6 lg ЭИД/0,2 мл
Держатели документа:
ЗКУ
Доп.точки доступа:
Кыдырманов, А.И.
Карамендин, К.О.
Касымбеков, Е.Т.
Хан, Е.Я.
Даулбаева, К.Д.
Сулейменова, С.А.
Есентуреева, М.О.
Саятов, М.Х.
78.

Подробнее
36
Ж 88
Жумабаев, Ж. М.
Сүт қышқылды өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздік көрсеткіштерін бақылау [Текст] / Ж. М. Жумабаев, О. О. Дуйсенбекова [и др.] // Қазақстан жоғары мектебі . - 2022. - №1. - Б. 279-283
ББК 36
Рубрики: Сүт өнімдері
Кл.слова (ненормированные):
сүт сапасы -- аспект сараптау -- табиғи өнім -- сапалық -- микробиологиялық зерттеу жүргізу -- санитарлық ережелерге сай -- қауіпсіздік талаптары
Аннотация: Мақалада сүт өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздік көрсеткіштері туралы айтылған.
Держатели документа:
БҚУ
Доп.точки доступа:
Дуйсенбекова, О.О.
Татыбаев, М.Қ.
Мыржыкбаева, А.Д.
Толемисова, Ж.Е.
Ж 88
Жумабаев, Ж. М.
Сүт қышқылды өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздік көрсеткіштерін бақылау [Текст] / Ж. М. Жумабаев, О. О. Дуйсенбекова [и др.] // Қазақстан жоғары мектебі . - 2022. - №1. - Б. 279-283
Рубрики: Сүт өнімдері
Кл.слова (ненормированные):
сүт сапасы -- аспект сараптау -- табиғи өнім -- сапалық -- микробиологиялық зерттеу жүргізу -- санитарлық ережелерге сай -- қауіпсіздік талаптары
Аннотация: Мақалада сүт өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздік көрсеткіштері туралы айтылған.
Держатели документа:
БҚУ
Доп.точки доступа:
Дуйсенбекова, О.О.
Татыбаев, М.Қ.
Мыржыкбаева, А.Д.
Толемисова, Ж.Е.
79.

Подробнее
28.4
П 30
Петрова, М. В.
Микобиота городов Республики Башкортостан: таксономический анализ [Текст] / М. В. Петрова // Экология урбанизированных территорий. - 2021. - №1. - С. 23-28
ББК 28.4
Рубрики: Микробиология
Кл.слова (ненормированные):
грибы-макромицеты -- селитебная микобиота -- Стелитамак -- Салават -- Ишимбай -- Бирск -- Республики Башкортостан
Аннотация: Изучение микобиоты урбанизированных территорий является важным аспектом в понимании смены или же наоборот устойчивости экосистем в целом. Несмотря на то, что в последнее время этому вопросу уделяется больше внимания, микобиота городов Республики Башкортостан изучена недостаточно. В работе приводятся результаты таксономического анализа микобиоты республики на примере четырех городов – Стерлитамак, Салават, Ишимбай и Бирск. Выявлено 229 видов грибов-макромицетов, относящихся к двум отделам (Ascomycota и Basidiomycota), двум подотделам (Pezizomycotina и Agaricomycotina), трем классам (Sordariomycetes, Leotiomycetes, Pezizomycetes и Agaricomycetes), 6 подклассам (Hypocreomycetidae, Leotiomycetidae, Pezizomycetidae, Agaricomycetidae, Auriculariomycetidae, Phallomycetidae), 15 порядкам, 56 семействам и 93 родам. Для интерпретации результатов использованы не только числовые показатели для таксономических групп, но и расчеты коэффициентов видовой (родовой) насыщенности семейств и коэффициент видовой насыщенности рода. Коэффициент видовой насыщенности семейств составил 4,01, а коэффициент родовой насыщенности семейств – 1,66. Сравнение видового богатства микобиот городов определено попарно с помощью коэффициентов Съеренсена-Чекановского и Жаккара. Полученные результаты можно ранжировать в порядке убывания степени сходства: Стерлитамак/Ишимбай, Салават/Бирск, Стерлитамак/Ишимбай, Стерлитамак/Бирск, Ишимбай/Бирск.
Держатели документа:
ЗКУ
П 30
Петрова, М. В.
Микобиота городов Республики Башкортостан: таксономический анализ [Текст] / М. В. Петрова // Экология урбанизированных территорий. - 2021. - №1. - С. 23-28
Рубрики: Микробиология
Кл.слова (ненормированные):
грибы-макромицеты -- селитебная микобиота -- Стелитамак -- Салават -- Ишимбай -- Бирск -- Республики Башкортостан
Аннотация: Изучение микобиоты урбанизированных территорий является важным аспектом в понимании смены или же наоборот устойчивости экосистем в целом. Несмотря на то, что в последнее время этому вопросу уделяется больше внимания, микобиота городов Республики Башкортостан изучена недостаточно. В работе приводятся результаты таксономического анализа микобиоты республики на примере четырех городов – Стерлитамак, Салават, Ишимбай и Бирск. Выявлено 229 видов грибов-макромицетов, относящихся к двум отделам (Ascomycota и Basidiomycota), двум подотделам (Pezizomycotina и Agaricomycotina), трем классам (Sordariomycetes, Leotiomycetes, Pezizomycetes и Agaricomycetes), 6 подклассам (Hypocreomycetidae, Leotiomycetidae, Pezizomycetidae, Agaricomycetidae, Auriculariomycetidae, Phallomycetidae), 15 порядкам, 56 семействам и 93 родам. Для интерпретации результатов использованы не только числовые показатели для таксономических групп, но и расчеты коэффициентов видовой (родовой) насыщенности семейств и коэффициент видовой насыщенности рода. Коэффициент видовой насыщенности семейств составил 4,01, а коэффициент родовой насыщенности семейств – 1,66. Сравнение видового богатства микобиот городов определено попарно с помощью коэффициентов Съеренсена-Чекановского и Жаккара. Полученные результаты можно ранжировать в порядке убывания степени сходства: Стерлитамак/Ишимбай, Салават/Бирск, Стерлитамак/Ишимбай, Стерлитамак/Бирск, Ишимбай/Бирск.
Держатели документа:
ЗКУ
80.

Подробнее
26.222.8
Л 88
Лыков, И. Н.
Микробиологический скрининг городского снега [Текст] / И. Н. Лыков, Н. С. Морозова, С. А. Крымская // Экология урбанизированных территорий. - 2021. - №1. - С. 42-46
ББК 26.222.8
Рубрики: Гляциология
Кл.слова (ненормированные):
городская среда -- снег -- микроорганизмы -- контаминация
Аннотация: Несмотря на разнообразную биогеографию переносимых по воздуху микроорганизмов, микробиология снега остается плохо изученной. Основная цель этого исследования состояла в том, чтобы проанализировать и сравнить микробные сообщества свежего и старого снега, собранного в разных местах города Калуги. Места отбора проб снега на территории г. Калуги выбраны исходя из интенсивности транспортных потоков в селитебной зоне. Выявлены корреляционные зависимости между загрязнением свежего и старого снега. Свежий и старый снег на территории города более контаминирован микроорганизмами, чем снег в сосновом бору. В пробах снега наиболее часто идентифицировали спорообразующие микроорганизмы, плесневые грибы, актиномицеты и кокковые микроорганизмы. Наши исследования впервые показывают, что микробы, устойчивые к антибиотикам, широко распространены в снежном покрове городской среды. Результаты показали, что распространенность бактерий, устойчивых к антибиотикам в образцах снега из различных районов города составляла от 14% до 71%. Более высокий уровень распространенности бактерий устойчивых к ампициллину (14%), оптохину (12,8%), оксофлоксацину (11,6%) был обнаружен в старом снеге на улицах города с наиболее интенсивным транспортным потоком.
Держатели документа:
ЗКУ
Доп.точки доступа:
Морозова, Н. С.
Крымская, С. А.
Л 88
Лыков, И. Н.
Микробиологический скрининг городского снега [Текст] / И. Н. Лыков, Н. С. Морозова, С. А. Крымская // Экология урбанизированных территорий. - 2021. - №1. - С. 42-46
Рубрики: Гляциология
Кл.слова (ненормированные):
городская среда -- снег -- микроорганизмы -- контаминация
Аннотация: Несмотря на разнообразную биогеографию переносимых по воздуху микроорганизмов, микробиология снега остается плохо изученной. Основная цель этого исследования состояла в том, чтобы проанализировать и сравнить микробные сообщества свежего и старого снега, собранного в разных местах города Калуги. Места отбора проб снега на территории г. Калуги выбраны исходя из интенсивности транспортных потоков в селитебной зоне. Выявлены корреляционные зависимости между загрязнением свежего и старого снега. Свежий и старый снег на территории города более контаминирован микроорганизмами, чем снег в сосновом бору. В пробах снега наиболее часто идентифицировали спорообразующие микроорганизмы, плесневые грибы, актиномицеты и кокковые микроорганизмы. Наши исследования впервые показывают, что микробы, устойчивые к антибиотикам, широко распространены в снежном покрове городской среды. Результаты показали, что распространенность бактерий, устойчивых к антибиотикам в образцах снега из различных районов города составляла от 14% до 71%. Более высокий уровень распространенности бактерий устойчивых к ампициллину (14%), оптохину (12,8%), оксофлоксацину (11,6%) был обнаружен в старом снеге на улицах города с наиболее интенсивным транспортным потоком.
Держатели документа:
ЗКУ
Доп.точки доступа:
Морозова, Н. С.
Крымская, С. А.
Страница 8, Результатов: 93